Penjelasan seputar keturunan Nabi SAW:

Nabi saw keturunan Ibrahim tu memang betul. Putra pertama Ibrahim AS ialah Ismail AS dari ibu yg bernama Hajar alQibtiyah alMisriyah (bangsa Qibti Egpyt). Yahudi pula dari nasab anak kedua Ibrahim AS yg bernama Isyhaq (Isaac) dari ibu yg bernama Sarah. Ismail yg menetap di Tanah Arab (Mekah) membentuk bangsa Arab Isma'iliyah dan lahirlah Bani Adnan (moyang RasuluLLah). Manakala Ishaq yg menetap di Kana'an (Palestine) melahirkan bangsa Israel melalui Yaacob (Jacob) anak kedua kepada Ishaq.

Jadi, RasuluLlah saw adalah keturunan Ibrahim melalui anak pertamanya Ismail AS. Manakala Israel dan Yahudisme adalah juga keturunan Ibrahim tapi nasabnya dari ibu yg berlainan. Kesemuanya bertemu pada rumpun asal: Ibrahim AS. Agama asal baik keturunan Ismail (Arab) dan keturunan isyhaq dan Yaacob (Bani Israel) adalah agama hanif atau ajaran Tawheed.

Agama Judaism atau agama Yahudi adalah agama yg sesat dan terkeluar dari ajaran Ibrahim AS. Dalil: AQ 2:140 (dakwaan Ibrahim beragama Judaisme/ Yahudi adalah dakwaan palsu)


Untuk pengetahuan saudari,ini sebenarnya ialah dakyah terbaru kaum yahudi atau kristian di malaysia ini.Mereka berlakon konon2nya berminat untuk mendalami Islam.Biasanya,lelaki kristian ini akan mendekati wanita muslim,dan berpura2 untuk mendalami Islam,dan kahirnya tanpa disedari oleh wanita muslim tadi yg mereka telah terjerat dalam arus percintaan.Akhirnya senanglah kristian itu mengkristiankan mereka.Ini lah akibat kejahilan dan kerapuhan ummat islam terhadap akidah yg suci lagi sahih.

Sebenarnya,saudari boleh merujuk kepada pakar sirah atau sejarah.Yahudi dan bani israel adalah suatu gelaran yang agak berbeza.Tetapi,sekarang,puak yahudi ini,mengatakan bahawa mereka ialah keturunan bani israil.yahudi merupakan golongan yang dikutuk oleh Allah Taala.

Kalau ikut sejarah,Nabi Ibrahim berkahwin dengan siti hajar dan juga maisarah.Maisarah ini adalah berketurunan bangsawan dari puak bani israil manakala siti hajar pula adalah dari golongan org kebanyakan/hamba yang bukan berketurunan bani israil. Hasil dari perkahwinan itu,melalui siti hajar,nabi ibrahim mendapatkan anak,namanya nabi ismail,manakala melalui maisarah pula,nabi ibrahim mendapat anak iaitu nabi Ishak. Dari susur galur nabi Ismail lah,lahirnya nabi kita muhammad s.aw. yang berbangsa qurais,sekali lagi saya tegaskan,berbangsa qurais,bukannya yahudi atau bani israil.

Di sebabkan oleh kerana,puak puak pendita yahudi yg amat berharap munculnya nabi akhir zaman dari golongan mereka,tetapi,akhirnya muncul nabi muhammad dr golongan qurais,mereka kecewa dan tidak mengakui kerasulan nabi muhammad. Kebanyakaan ummat Islam sekarang,tidak tahu pasal sirah,termasuk saya,maka ianya diambil peluang oleh pendakyah kristian untuk mengelirukan ummat Islam.