Salahkah Berniqab?

Bismillah.Assalamualaikum.
Syukur kepada Allah kerana masih dipinjamkan nyawa untuk berkongsi.

Seorang sahabat baik FB telah bertanya secara suka-suka kepada saya tentang NIQAB atau BEPURDAH,saya bukanlah pelajar aliran agama dan saya juga baru belajar agaman tetapi elok rasanya saya memberi sedikit pandangan saya yang lemah ini kepada pertanyaan Beliau.

Secara umum,terdapat pandangan yang berbeza tentang hukum memakai niqab atau menutup muka,ada yang mengatakan WAJIB dan ada yang mengatakan ianya HARUS.

Kita telah belajar daripada Darjah satu lagi bahawa aurat bagi wanita adalah seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak kaki.Oleh itu,tidak salah memakai niqab dan tidak salah jugan untuk memilih tidak memakai niqab.

Masalah yang sering timbul adalah apabila si PEMAKAI Niqab "menghukum" gadis-gadis yang tidak memakai niqab dengan ungkapan-ungkapan yang tidak elok,begitu juga kepada mereka yang tidak memakai niqab akan mencerca si pemakai niqab,ini sangat tidak elok dan harus diubah.Sekarang,jangan kita terlalu banyak membahaskan isu-isu tidak memakai tudung.Perkara utama yang perlu ditangani sekarang adalah isu tidak menutup aurat yang semakin kronik.
Kadang-kadang ada wanita sanggup mengadaikan tudung hanya kerana ingin menadapatkan wang,
kerana wang,maruah agama digadai.

Islam telah menetapkan supaya wanita berpakaian longgar dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badannya dari kepala hingga ke kaki. Kalau dibuat perbandingan dari segi harta dunia seperti intan dan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan pula di dalam peti besi yang berkunci. Begitu juga diumpamakan dengan wanita, kerana wanita yang bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan di khalayak umum. Mereka masih boleh tampil di hadapan masyarakat bersesuaian dengan garisan syarak.
Saya hairan kadang-kadang ada wanita yang bergelar ustazah yang berpakaian tidak mengikut syarak Islam. Bagaimana dia hendak menyampaikan seruan Islam kepada umum sedangkan dia juga berpakaian tidak ikut syarak. Sejak kebelakangan ini, pakaian menurut Islam dipesongkan dengan berbagai fesyen yang dapat menarik penglihatan lelaki terhadap pakaian yang dinamakan busana muslimah. Islam bukan menghalang berfesyen tetapi wajib mematuhi garisan yang telah ditetapkan Islam. Sepertimana firman Allah : “sesungguhnya Allah suka kepada perkara yang cantik dan kemas”.

Ada setengah wanita Islam hanya meletakkan auratnya kepala dan rambutnya sahaja, contohnya kepala bertudung tetapi lengannya terbuka (pakai baju tangan pendek). Ada pula kain tebelah sehingga menampakkan kakinya, tetapi kepalanya bertudung. Ada yang bertudung Wahida atau Wardina tetapi dihiaskan dengan keronsang-keronsang yang berkilau serta berbaju kilat sehingga dapat menarik pandangan orang lain. Di kampung, ramai wanita keluar dari rumah untuk menjemur pakaian atau sapu sampah dikawasan rumahnya hanya bertudung atau diletakkan sehelai kain dikepalanya dan kakinya tidak berstokin.

Bagi wanita yang menjaga auratnya dengan berpakaian mengikut ketetapan yang telah ditetapkan oleh Islam, maka ia telah menjaga dirinya dari fitnah pandangan lelaki bukan mahram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya, malah maruah wanita mukmin keseluruhannya. Harga diri wanita terlalu mahal. Percayalah dengan pakaian yang sempurna dapat menghindarkan dirinya dari perbuatan jahat, perbuatan keji dan mungkar. Wanita perlu ambil berat masalah ini, kerana takut diri mereka menjadi mangsa kepada kejahatan yang tidak diingini. Banyak kes-kes pencabulan, rogol dan sebagainya adalah disebabkan wanita berpakaian yang menarik dan menjolok mata.

Berfesyenlah seperti yang dikehendaki oleh Islam, jangan gadaikan diri anda kelembah dosa dan noda disebabkan fesyen yang tidak mengikuti syariat Islam. Jadilah wanita yang solehah (wanita muslimah) dengan berpakian dan berakhlak mulia. Sesungguhnya anda akan dipelihara oleh Allah sepertimana serikandi Islam iaitu Saidatina Aisyah, Saidatina Khadijah, Maryam ibu Nabi Isa, Rabiatul Adawiyah.

Catat Ulasan

7 Ulasan

Tanpa Nama berkata…
assalamualaikum tuan pnya blog dan pmbaca2 blog..
mnurut ilmu yg sedia ada,walaupun xbyk,mmakai niqab atw yg dmaksudkn d cney purdah,mmakai nya adalah makruh kerana mnutup yg bukan ahliny(aurat)..
walaubagaimanapun bgtu,bg muslimah sbgai contoh muslimah arab,kbanyakan mereka mmakai purdah krana diharuskn ke atas mereka,mmandangkn fitrah mereka yg lahir mmpunyai wajah yg cantik..alasan kharusan bg mereka,adalah bimbang bakal mnimbulkn fitnah. ssungguhny fitnah itu lbh besar dosanya drpd mmbunuh.. sbnarnya,bg muslimah lain yg merasa lbh selesa dlm keadaan btutup krana bimbang akan hal ini(mnyedari kcantikan akn mmbawa fitnah),mmakai purdah adalah cukup dgalakkan..
selain itu,ada juga sekolah/madrasah yg mnjadikan pmakaian purdah sbgai etika bpakaian,so xla salah mmkai purdah..
skian dahulu drpd ana..wassalamualaikum..jazakumullah..
Editor berkata…
tq beri pandangan.:)
Izzah syahirah berkata…
Assalamualaikum , ustaz .. Saya nak tanya .. Fesyen macam mana kah yg tidak mendapat kemurkaan Allah s.w.t ? Sbg perempuan , mesti ada rasa ingin menjadi cantik untuk kepuasan hati dan mata sendiri, tp pd mse yg sme mahu mendapat keberkatan Tuhan . Dalam gambar atas , ada tulis "tidak bersolekmata secara berlebih2 han " maksudnya boleh bersolek tapi secara nipis sahaja atau tidak boleh bersolek ?
Editor berkata…
terima kasih kerana bertanya,

Mahu kelihatan cantik adalah Fitrah untuk semua manusia..

Wanita yg tidak berhias pastinya akan tampak tidak senonoh dan membuatkan dia berasa tidak yakin terhadap diri sendiri..

Bagi wanita, jika ingin kelihatan cantik tak ada masalah..
yg jadi masalah adalah apabila "Tabarruj"..iaitu berlebih2an dalam berhias sehingga boleh menimbulkan syawat lelaki..

Jgn ingin bersolek..berpada2lah..wanita umumnya sudah cantik..walaupun tanpa solekan..

boleh pakai BEDAK 3 KILOGRAM...tapi biarlah di depan suami atau yg mahram sahaja..:)

Wallahu a'lam
Tanpa Nama berkata…
tapak kaki? bukan tapak tangan ka?
Unknown berkata…
tapak kaki umumnya di Malaysia kena tutup..tapak tangan, tapak tangan bukan aurat..
WanDianna berkata…
Menurut ustaz Zulkifli Al-Bakri- dalm cinta ilmu di tv al-hijrah, hukum pkai niqap ada bnyk khilaf pndangan dari ulamak, cme jumhur ulamak mengatakan hukumnya harus.