Jawatan Kosong Jabatan Perdana Menteri : Pelbagai Jawatan Ambilan Jun 2024 ~ Minima SPM Diploma

Berikut merupakan iklan kerja kosong yang ditawarkan oleh majikan terlibat. Info kekosongan adalah seperti yang diiklankan di bawah. Blog Rojak hanya menyiarkan maklumat kekosongan jawatan untuk memudahkan anda membuat permohonan.

Jawatan Kosong Jabatan Perdana Menteri : Pelbagai Jawatan Ambilan Jun 2024 ~ Minima SPM Diploma

Segala permohonan anda perlulah dibuat di laman rasmi majikan seperti yang dinyatakan dalam iklan perjawatan.

MAJIKAN & TARIKH TUTUP:

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat jawatan kosong yang ditetapkan adalah layak untuk memohon mengisi kekosongan jawatan yang diiklankan seperti di bawah:

 • Nama Majikan : Jabatan Perdana Menteri
 • Lokasi Kekosongan : Rujuk Iklan Di Bawah
 • Tarikh Tutup Permohonan : 24 Jun 2024

Jabatan Perdana Menteri merupakan sebuah kementerian kerajaan persekutuan di Malaysia. Ia ditubuhkan bertujuan untuk memastikan perkhidmatan di semua bahagian terlaksana menurut dasar, pengawalan dan garis panduan semasa.

Jabatan ini diketuai oleh Perdana Menteri Malaysia dan diikuti oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Malaysia. Jabatan ini merangkumi Pejabat Perdana Menteri dan lebih 50 agensi dan badan kerajaan. Ia ditubuhkan pada tahun 1957 dan kini berpusat di Perdana Putra, Putrajaya.

Jabatan Perdana Menteri ditubuhkan setelah Pejabat Ketua Setiausaha dimansuhkan. Jabatan ini ditubuhkan dengan tujuan:

 1. Merancang, merumus dan menyelaras segala dasar dan matlamat Negara di samping menentukan bahawa keselamatan Negara untuk perlaksanaan dasar-dasar kerajaan bagi memberikan kebahagian dan kesempurnaan hidup rakyat Malaysia terjamin.
 2. menentukan segala urusan dalam bidang pentadbiran, kewangan, perjawatan, perkhidmatan, istiadat dan keseluruhan jabatan dan pengurusan persidangan yang dianjurkan oleh kerajaan Malaysia dilaksanakan mengikut peraturan-peraturan yang ditentukan dari semasa ke semasa.
Ibu Pejabat JPM

Jabatan Perdana Menteri (JPM) merupakan jabatan terpenting dalam sistem pentadbiran negara kerana berperanan sebagai pusat yang bertanggungjawab terhadap dasar-dasar utama Kerajaan.

Ketika Jabatan ini baru ditubuhkan, ia terdiri daripada Bahagian Kabinet dan Perlembagaan, Bahagian Keselamatan dan Risikan dan Urusetia bagi Penasihat Ekonomi. Pegawai Tadbir Utama bagi Jabatan Perdana Menteri ialah Ketua Setiausaha Negara (KSN), yang juga sebagai Ketua Setiausaha (KSU).

Berikut merupakan antara fungsi dan peranan Jabatan Perdana Menteri :

 1. Memberi perkhidmatan sokongan termasuk pentadbiran, kewangan, pengurusan sumber manusia, keselamatan, sosial dan lain-lain kepada warga jabatan Perdana Menteri dengan cekap dan berkesan, mengikut aturan dan arahan yang telah ditetapkan.
 2. Menguruskan keperluan kuarters, ruang pejabat dan tempat beristirahat supaya kondusif dan selesa untuk Anggota Perkhidmatan Awam serta menyelenggara, mengawal selia dan merancang penggunaan hartanah milik kerajaan Persekutuan dengan cekap dan berkesan.
 3. Meningkatkan kualiti Perkhidmatan Awam Malaysia supaya lebih cekap, berkesan, responsif dan berintegriti serta membudayakan penggunaan teknologi maklumat dalam perkhidmatan awam.
 4. Memberi khidmat yang cekap, berkualiti dan berkesan kepada Jemaah Menteri dan Ketua Setiausaha Negara yang juga menjadi Setiausaha Jemaah Menteri serta mengesan pelaksanaan keputusan-keputusan Kerajaan.
 5. Menjadi pusat rujukan kepada semua isu berkenaan keselamatan perlindungan meliputi keselamatan fizikal, dokumen dan personel di samping menggubal, mengeluar dan menentukan dasar keselamatan perlindungan untuk dilaksanakan dengan sempurna.
 6. Mengurus Istiadat dan Protokol Negara, Penganugerahan Darjah-darjah Kebesaran Persekutuan, Lawatan Pembesar-Pembesar Negara, Persidangan Antarabangsa dan Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya yang terbaik berteraskan kecemerlangan kerja yang berkualiti.
MAKLUMAT KEKOSONGAN:

Jawatan kosong JABATAN PERDANA MENTERI(JPM) terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 1. PEGAWAI KOMUNIKASI KORPORAT GRED 48(TERBUKA)
 2. PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F41
 3. PEGAWAI PENERANGAN GRED S41
 4. PEREKA GRED B19
 5. JURUFOTO GRED B19
 6. PEMANDU KENDERAAN GRED H11
KELAYAKAN MOHON:

Untuk memohon jawatan kosong JABATAN PERDANA MENTERI(JPM), pastikan anda mengikuti langkah memohon jawatan kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti dibawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah dipelawa untuk memohon mengisi jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu, calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Baik dalam pengurusan masa
 • Komunikasi yang baik
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

SEDANG TRENDING :

 1. Kurma Ajwa : Ketahui 6 Khasiat & Kelebihannya
KELEBIHAN:
 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti tahunan
 • Cuti sakit dan lain-lain
 • Dan lain lain
CARA MOHON:

Klik pautan “BORANG DI SINI” di bawah dan rujuk maklumat permohonan, syarat dan tarikh tutup permohonan jawatan kosong tersebut.

Anda hendaklah borang tersebut untuk membuat permohonan jawatan kosong yang diiklankan. Hanya calon yang berjaya akan dipanggi ke sesi temuduga.

Calon yang tidak dihubungi dalam tempoh 1 bulan dari tarikh tutup permohonan adalah dianggap tidak berjaya.

Jawatan Kosong Jabatan Perdana Menteri : Pelbagai Jawatan Ambilan Jun 2024 ~ Minima SPM Diploma
Jawatan Kosong Jabatan Perdana Menteri : Pelbagai Jawatan Ambilan Jun 2024 ~ Minima SPM Diploma
Jawatan Kosong Jabatan Perdana Menteri : Pelbagai Jawatan Ambilan Jun 2024 ~ Minima SPM Diploma
Jawatan Kosong Jabatan Perdana Menteri : Pelbagai Jawatan Ambilan Jun 2024 ~ Minima SPM Diploma
Jawatan Kosong Jabatan Perdana Menteri : Pelbagai Jawatan Ambilan Jun 2024 ~ Minima SPM Diploma

Segala permohonan jawatan kosong adalah melalui atas talian sahaja. Permohonan hendaklah dihantar sebelum 24 Jun 2024.

Penafian

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan ataupun berita. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.