Jawatan Kosong KKM : Gaji Bermula RM2,429 Ambilan Jun 2024 ~ 53 Kekosongan

Berikut merupakan iklan kerja kosong yang ditawarkan oleh majikan terlibat. Info kekosongan adalah seperti yang diiklankan di bawah. Blog Rojak hanya menyiarkan maklumat kekosongan jawatan untuk memudahkan anda membuat permohonan.

Jawatan Kosong KKM : Gaji Bermula RM2,429 Ambilan Jun 2024 ~ 53 Kekosongan

Segala permohonan anda perlulah dibuat di laman rasmi majikan seperti yang dinyatakan dalam iklan perjawatan.

MAJIKAN & TARIKH TUTUP:

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat jawatan kosong yang ditetapkan adalah layak untuk memohon mengisi kekosongan jawatan yang diiklankan seperti di bawah:

 • Nama Majikan : Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM)
 • Lokasi Kekosongan : Seluruh Negara
 • Tarikh Tutup Permohonan : 10 Jun 2024

Kementerian Kesihatan merupakan sebuah kementerian Kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab ke atas sistem kesihatan: tingkah laku kesihatan, kanser, kesihatan awam, pengurusan kesihatan, penyelidikan perubatan, penyelidikan sistem kesihatan, perubatan pernafasan, promosi kesihatan, penjagaan kesihatan pelancongan, peranti perubatan, pengumpulan darah, kawalan kusta, penyelidikan klinikal, penjagaan kesihatan, penjagaan pergigian, institusi kesihatan, makmal, farmaseutikal, keselamatan pesakit.

Kementerian Kesihatan Malaysia juga berfungsi untuk :

 1. Meningkatkan taraf kesihatan rakyat Malaysia melalui formula-formula polisi yang efisien dan cekap serta memantau perkhidmatan yang disediakan oleh pelbagai agensi kesihatan.
 2. Berperanan membantu individu untuk mencapai satu taraf kesihatan yang baik supaya membolehkannya menjalankan kehidupan ekonomi dan sosial yang produktif
 3. Menyediakan perkhidmatan dari segi pencegahan, rawatan dan pemulihan yang effektif dengan memberi tumpuan kepada golongan yang kurang bernasib baik.
 4. Mengembangkan sektor penyelidikan dan pembangunan kesihatan.

KKM dan KPT Diminta Atasi Isu Kekurangan Pakar Perubatan

Ketua Kumpulan Profesor Kesihatan dan Perubatan, Profesor Dr Noor Hassim Ismail berkata, matlamat asal KKM adalah untuk merawat dan mengawal penyakit manakala KPT menguruskan dan memantau aktiviti institusi atau universiti untuk pendidikan dan membuat kajian.

Beliau berkata, isu parallel pathway adalah isu pendidikan tinggi di dalam bidang perubatan, justeru kedua-dua kementerian ada peranan masing-masing.

Kerajaan sudah menetapkan sejak 1980 kerjasama KKM dan badan profesional yang diwakili oleh Akademi Perubatan. Masalah berlaku apabila KKM ingin mengambil alih tanggungjawab sebagai pengendali pendidikan tinggi berbanding universiti dan bersengkongkol dengan agensi dalam dan luar negara.

Beliau berkata demikian mengulas isu paralel pathway – yang menyebabkan KKM kini mahu meminda Akta Perubatan 1971 (Akta 50) bagi menangani jurang antara Program Parallel Pathway (PPP) dan Program Sarjana Perubatan tempatan biarpun mendapat bantahan sesetengah pihak.

Sebelum ini, dilaporkan UiTM bersetuju membuka laluan ‘sementara’ kepada pelatih bukan Bumiputera mendapatkan pendidikan lanjutan bidang pembedahan kardiotoraks di universiti berkenaan.

Sumber : Berita Harian

Jawatan Kosong KKM : Gaji Bermula RM2,429 Ambilan Jun 2024 ~ 53 Kekosongan
Jawatan Kosong KKM : Gaji Bermula RM2,429 Ambilan Jun 2024 ~ 53 Kekosongan
MAKLUMAT KEKOSONGAN:

Jawatan kosong KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA(KKM) terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 1. PENGAJAR GRED U41(JURUTEKNOLOGI PERGIGIAN)
 2. PENGAJAR GRED U41(PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN)
KELAYAKAN MOHON:

Untuk memohon jawatan kosong KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA(KKM), pastikan anda mengikuti langkah memohon jawatan kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti dibawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah dipelawa untuk memohon mengisi jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu, calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Baik dalam pengurusan masa
 • Komunikasi yang baik
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

SEDANG TRENDING :

 1. Kurma Ajwa : Ketahui 6 Khasiat & Kelebihannya
KELEBIHAN:
 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti tahunan
 • Cuti sakit dan lain-lain
 • Dan lain lain
CARA MOHON:

Klik pautan “IKLAN JAWATAN” di bawah dan rujuk maklumat permohonan, syarat dan tarikh tutup permohonan jawatan kosong tersebut.

Jawatan Kosong KKM : Gaji Bermula RM2,429 Ambilan Jun 2024 ~ 53 Kekosongan
Jawatan Kosong KKM : Gaji Bermula RM2,429 Ambilan Jun 2024 ~ 53 Kekosongan

Penafian

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan ataupun berita. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.