Pengeluaran KWSP : Pengeluaran Mandatori Bulanan Wang KWSP

KERAJAAN AKAN BENARKAN PENGELUARAN KWSP SECARA BULANAN

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menjelaskan cadangan pengeluaran mandatori bulanan hanya akan membabitkan ahli yang lahir pada atau selepas 2010.

Sebaliknya, pengurus dana persaraan itu menegaskan tiada pindaan dirancang untuk pengeluaran penuh umur 55 dan 60 untuk ahli-ahli sedia ada.

Ia berkata, perkhidmatan pengeluaran bulanan KWSP yang sedia ada hanya terpakai kepada ahli yang menyertainya secara sukarela.

“Cadangan pengeluaran mandatori bulanan akan hanya membabitkan ahli-ahli baharu, buat sementara ini bagi mereka yang lahir pada atau selepas 2010, serta berdaftar dengan KWSP selepas tarikh pelaksanaan kaedah baharu ini.

“Bayaran pertama di bawah kaedah mandatori ini akan dibuat selepas persaraan ahli-ahli ini, yang dijangkakan hanya akan berlaku beberapa dekad dari sekarang,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mengulas lanjut, KWSP berkata, cadangan pengeluaran bulanan mandatori itu masih sedang diteliti.

Namun, ia memberi jaminan bahawa sebarang keputusan berhubung pengeluaran simpanan akan dibuat dengan pertimbangan yang teliti dan selari dengan komitmen KWSP demi kepentingan masa depan ahli.

“Mekanisme pengeluaran mandatori bulanan akan menyelaraskan Malaysia dengan amalan di kebanyakan negara lain, kerana negara kita adalah antara minoriti kecil yang masih membenarkan pengeluaran sekali gus dan bukan berkala,” katanya.

Baca Juga:

Pengeluaran KWSP Secara Bulanan

Namun begitu, seperti yang dinyatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan, terdapat beberapa kekangan terutamanya bagi pencarum yang mempunyai simpanan yang kecil.

Sebelum ini, Datu Seri Amir Hamzah menyatakan bahawa mereka bersedia untuk mempertimbangakan pengeluaran KWSP secara berkala atau bulanan bagi pencarum yang mencapai usia persaraan 55 tahun sebagai keperluan wajib untuk ahli baharu.

Menurut beliau, pada masa ini, pengeluaran KWSP berkala atau bulanan dilakukan secara sukarela dan memberikan peluang kepada ahli untuk menguruskan wang persaraan dengan lebih baik.

Beliau juga menjelaskan bahawa pengeluaran KWSP secara berkala atau bulanan juga memberi peluang kepada ahli untuk terus menikmati dividen tahunan dengan baki simpanan yang ada.

Pengeluaran KWSP Secara Bulanan
Amir Hamzah Azizan – Ketua Pegawai Eksekutif KWSP

Kerajaan Akan Sentiasa Rangka Inisiatif KWSP

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merupakan sebuah institusi kewangan di Malaysia yang menyediakan perlindungan dan kepentingan pencarumnya dalam menyimpan dana persaraan. Berikut ini adalah beberapa inisiatif KWSP yang telah dilakukan untuk manfaat pencarum:

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN)

KWSP melancarkan SSPN sebagai satu bentuk inisiatif untuk membantu pencarum menyimpan dana untuk tujuan pendidikan anak-anak. SSPN adalah skim simpanan yang menawarkan pelbagai faedah, termasuk potongan cukai dan dividen yang lumayan.

Penyediaan rumah pertama

KWSP membenarkan pencarum menyelaraskan dana dalam akaun KWSP mereka untuk digunakan sebagai pembayaran deposit rumah pertama. Inisiatif ini memberi kelebihan kepada pencarum dalam memperoleh pembiayaan perumahan dengan kadar faedah yang lebih rendah.

Skim Pengeluaran Pendidikan (SPE)

KWSP membenarkan pencarum untuk mengeluarkan dana daripada akaun KWSP mereka untuk tujuan pendidikan sendiri atau anak-anak. Ini membantu pencarum dalam membiayai kos pendidikan seperti yuran pengajian, kos buku, dan lain-lain.

Pengeluaran Akaun 2 bagi tujuan perumahan

KWSP memperkenalkan inisiatif ini yang membenarkan pencarum untuk membuat Pengeluaran KWSP sebahagian atau keseluruhan baki akaun 2 mereka untuk membayar ansuran perumahan bulanan atau pembelian rumah pertama.

Skim Simpanan Shariah

KWSP juga menyediakan pilihan kepada pencarum untuk menyimpan dalam Skim Simpanan Shariah. Skim ini mematuhi prinsip-prinsip Shariah dan menawarkan pelbagai pelaburan patuh Shariah yang sesuai dengan keyakinan pencarum.

Skim Pertukaran Saham (SPS)

KWSP memperkenalkan SPS bagi membolehkan pencarum mengalihkan sebahagian simpanan dalam akaun 1 mereka kepada akaun 2 untuk melabur dalam pasaran saham. Ini memberi peluang kepada pencarum untuk memperoleh pulangan yang lebih tinggi dari pelaburan saham.

Pengurusan Akaun secara dalam talian

KWSP menyediakan kemudahan pengurusan akaun secara dalam talian bagi pencarum untuk memeriksa baki akaun, membuat pelaburan, mengemaskini maklumat peribadi, dan menguruskan urusan KWSP dengan lebih mudah.

Pengeluaran KWSP FSA2

FSA2 adalah bertujuan untuk memboleh ahli KWSP membuat permohonan awal Pengeluaran KWSP Bersyarat Umur 50 tahun atau 55 tahun bagi membantu ahli KWSP mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan.

Permohonan ini memboleh ahli mengambil kira simpanan yang ada dalam akaun 2 untuk mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan di mana bayaran pengeluaran hanya akan dibuat kepada pihak institusi perbankan apabila ahli telah mencapai umur 50 hingga 55 tahun tertakluk kepada pilihan umur pengeluaran ahli

Pada masa yang sama, ahli perlu membayar ansuran bulanan sepertimana yang ditetapkan oleh institusi perbankan.

Maklumat Lanjut mengenai Pengeluaran KWSP FSA2 – Baca Sini

Pengeluaran KWSP 2023: Kerajaan Setuju Benarkan Pengeluaran Secara Bersyarat

Inisiatif Caruman i-Suri KWSP

Inisiatif caruman isuri KWSP adalah program yang ditawarkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membantu wanita yang bekerja atau berusaha sendiri meningkatkan simpanan persaraan mereka. Inisiatif ini bertujuan untuk memberikan perlindungan dan sokongan kewangan kepada wanita semasa bekerja dan pada masa persaraan.

Melalui inisiatif caruman isuri KWSP, wanita pekerja atau usahawan dapat menyumbang kepada KWSP dengan kadar yang sama seperti pekerja lelaki. Ini bermakna mereka dapat menyumbang 11% daripada gaji bulanan mereka ke akaun KWSP mereka, sama seperti pekerja lelaki, yang sebelum ini hanya menyumbang 9%. Dengan ini, wanita memiliki peluang untuk meningkatkan simpanan persaraan mereka dengan jumlah yang lebih tinggi.

Keputusan untuk memperkenalkan inisiatif caruman isuri KWSP ini adalah hasil daripada kesedaran akan kesenjangan persaraan dan keperluan untuk memberikan perlindungan yang sama kepada wanita dalam aspek kewangan semasa persaraan. Dalam banyak kes, wanita menghadapi cabaran unik seperti masa cuti bersalin, keperluan penyeliaan anak, dan penjagaan ibu bapa. Ini mungkin memberi impak kepada kesinambungan kerjaya dan kesempatan untuk menyumbang kepada simpanan persaraan mereka.

Dengan inisiatif ini, wanita dapat mengambil langkah proaktif untuk melindungi masa depan kewangan mereka. Meningkatkan caruman mereka kepada KWSP akan memberi mereka akses kepada lebih banyak keistimewaan seperti faedah insurans, rawatan kesihatan, dan pelbagai kemudahan yang ditawarkan oleh KWSP.

Selain itu, inisiatif caruman isuri KWSP juga bertujuan untuk memupuk kesedaran tentang kepentingan persaraan yang selamat dan memberikan pendidikan kewangan kepada wanita. KWSP menyediakan program pendidikan dan maklumat mengenai pengurusan kewangan, perancangan persaraan, dan pelbagai isu yang berkaitan dengan kebajikan kewangan wanita. Dengan pengetahuan yang diberikan, wanita dapat membuat keputusan yang lebih bijak dalam pengurusan kewangan mereka dan merancang persaraan yang lebih baik.

Secara keseluruhan, inisiatif caruman isuri KWSP adalah langkah yang positif untuk memberikan perlindungan dan sokongan kewangan kepada wanita semasa bekerja dan semasa persaraan. Ia bertujuan untuk mengurangkan kesenjangan persaraan  dan memberi kesempatan kepada wanita untuk menyumbang kepada simpanan persaraan mereka dengan kadar yang sama seperti pekerja lelaki. Dengan pendidikan kewangan yang disediakan oleh KWSP, wanita dapat membuat keputusan yang bijak dalam pengurusan kewangan mereka dan memastikan masa depan kewangan yang lebih stabil dan sejahtera.

Penafian

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan ataupun berita. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.