Permohonan Bantuan BKM RM350 Untuk Bujang

 Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) adalah bantuan tunai yang lebih tertumpu kepada golongan yang memerlukan bagi meringankan kos sara hidup serta beban yang dihadapi oleh rakyat berpendapatan rendah.  Ini adalah maklumat berkaitan pemberian bantuan untuk kategori bujang.


Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) adalah bantuan tunai yang lebih tertumpu kepada golongan yang memerlukan bagi meringankan kos sara hidup serta beban yang dihadapi oleh rakyat berpendapatan rendah.

Ini adalah maklumat berkaitan pemberian bantuan untuk kategori bujang.


Kadar Bantuan Yang Diberikan

Berikut adalah jumlah bantuan yang akan diberikan kepada Bujang

Bujang Pendapatan RM2,500 dan ke bawah:

  • RM350

Syarat Kelayakan Untuk Penerima Bujang

Berikut adalah syarat kelayakan untuk penerima BKM bujang:

  1. Bujang atau ibu atau bapa tunggal / balu / janda / duda yang tidak mempunyai anak yang menepati syarat
  2. Had umur adalah 21 – 59 tahun
  3. Pendapatan bujang adalah RM2,500 dan ke bawah


Tarikh Pembayaran BKM

Setakat ini tiada tarikh terperinci bilakah pembayaran BKM 2022 akan dilaksanakan. Kami dari Blog Rojak akan memberi info dari semasa ke semasa.


Cara Membuat Permohonan

Data penerima BPR 2021, BKC B40 dan data pemohon BPR 2021 yang tidak lulus atas alasan menerima GKP akan dibawa secara automatik ke dalam sistem BKM untuk semakan kelayakan.

Namun begitu, permohonan baharu BKM perlu dibuat sekiranya tiada rekod dalam pangkalan data sedia ada LHDNM manakala bagi penerima sedia ada yang mempunyai sebarang perubahan maklumat, kemas kini hendaklah dibuat dalam tempoh yang ditetapkan.

Layari Laman Web BKM di https://bkm.hasil.gov.my/


Tarikh Permohonan / Pengemaskinian BKM

Permohonan baharu dan pengemaskinian maklumat boleh dibuat bermula 1 Januari 2022 – 31 Januari 2022. (Tertakluk kepada pindaan dari semasa ke semasa)


Maklumat Lanjut

Maklumat lanjut mengenai pembentangan bajet 2022 bolehlah melayari laman web Kementerian Kewangan Malaysia di https://budget.mof.gov.my/