TERKINI : Bonus Sebulan Gaji, Minimum RM1,000 Sempena Perayaan

Bonus Sebulan Gaji Atau Minimum RM1,000 Sempena Perayaan

Presiden Persatuan Khidmat Nasihat Pencarum Perlindungan Sosial Malaysia (SPCAAM) J Solomon menyeru Perdana Menteri Anwar Ibrahim untuk mencontohi Indonesia dalam menyediakan bantuan perayaan kepada rakyat.

Dalam satu kenyataan hari ini, Solomon memetik kajian KWSP (“Belanjawanku”) yang mendedahkan bahawa individu di Lembah Klang membelanjakan hampir sebulan gaji (lebih daripada 90% daripada gaji bulanan) untuk melibatkan diri dalam aktiviti sosial dan perayaan tahunan.

TERKINI : Bonus Sebulan Gaji, Minimum RM1,000 Sempena Perayaan
Presiden Persatuan Khidmat Nasihat Pencarum Perlindungan Sosial Malaysia (SPCAAM) J Solomon

“Namun, peningkatan kos sara hidup telah membayangi tradisi ini, terutamanya bagi mereka dalam kurungan pendapatan B40 dan M40.

“Untuk menanganinya, pada 2023, kerajaan Selangor dengan murah hati memberikan sebulan gaji sebagai bantuan perayaan kepada pekerjanya – satu langkah yang disambut baik dan diraikan,” kata Solomon.

Tahun lalu Menteri Besar Selangor Amirudin Shari mengumumkan Bantuan Khas Kewangan fasa pertama berjumlah sebulan gaji atau minimum RM1,000 diagihkan kepada lebih 20,000 penjawat awam sempena sambutan Aidilfitri.

“Susulan itu, selepas advokasi berterusan oleh Kesatuan Kebangsaan Pekerja Bank (NUBE), bank juga memberikan bantuan serupa kepada pekerja mereka pada tahun 2023.

“Bagaimanapun, penarikan balik sokongan ini oleh bank-bank tahun ini, walaupun terdapat perjanjian terdahulu, adalah mengejutkan dan membingungkan,” kata Solomon, yang berkhidmat sebagai setiausaha agung Kongres Kesatuan Sekerja (MTUC) dari 2016 hingga 2020.

TENGAH TRENDING:—————————

———————————————————

Mewajibkan Sebulan Gaji Sebagai Bantuan Perayaan

Solomon memetik amalan di Indonesia yang mewajibkan sebulan gaji sebagai bantuan perayaan kepada pekerja.

“Amalan ini telah memberi manfaat terutamanya kepada pekerja berpendapatan rendah, memastikan semangat perayaan itu kekal tidak berkurangan oleh kebimbangan kewangan.

“Banyak syarikat yang beroperasi di sini turut beroperasi di Indonesia termasuk GLC membayar gaji sebulan kepada pekerja di Indonesia.

“Adalah menyedihkan melihat majikan tertentu di Malaysia menarik balik bantuan sedemikian – satu tindakan yang kelihatan menjejaskan faedah asas pekerja dan arahan jelas PMX mengenai kepentingan kebajikan pekerja,” kata Solomon.

Dia mendakwa adalah amat tidak adil apabila banyak syarikat berkenaan, termasuk GLC, menikmati keuntungan yang besar dan, sebahagian daripadanya boleh dikongsi sebagai bantuan perayaan.

“Kepimpinan Anwar dalam menekankan kebajikan pekerja berbanding keuntungan ekonomi semata-mata adalah terpuji. Kini adalah penting bagi GLC untuk mematuhi arahan ini, untuk berdiri sebagai tonggak sokongan tenaga kerja kami, dan untuk memberi inspirasi kepada sektor swasta melakukan perkara yang sama untuk menyediakan sekurang-kurangnya satu bulan gaji sebagai bantuan perayaan.

“Ini akan memperkasakan pekerja B40 dan M40 untuk meraikan dan mengukuhkan ikatan dalam keluarga dan merentasi kepercayaan berbeza, mempamerkan kekayaan sebenar Malaysia,” katanya.

SUMBER : MalaysiaKini

Ikuti Telegram Rasmi: https://t.me/blogrojak

Penafian

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan ataupun berita. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.