Jawatan Kosong FELDA : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024

Berikut merupakan iklan kerja kosong yang ditawarkan oleh majikan terlibat. Info kekosongan adalah seperti yang diiklankan di bawah. Blog Rojak hanya menyiarkan maklumat kekosongan jawatan untuk memudahkan anda membuat permohonan.

Jawatan Kosong FELDA : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024

Segala permohonan anda perlulah dibuat di laman rasmi majikan seperti yang dinyatakan dalam iklan perjawatan.

MAJIKAN & TARIKH TUTUP:

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat jawatan kosong yang ditetapkan adalah layak untuk memohon mengisi kekosongan jawatan yang diiklankan seperti di bawah:

 • Nama Majikan : Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan(FELDA)
 • Lokasi Kekosongan : (Rujuk Iklan Di Bawah)
 • Tarikh Tutup Permohonan : 17 Mei 2024

Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) merupakan satu agensi kerajaan Malaysia yang menangani penempatan semula penduduk luar bandar yang miskin ke kawasan-kawasan yang baru dibangun agar meningkatkan taraf ekonomi mereka.

Agensi ini menumpukan kepada pembukaan ladang-ladang pekebun kecil untuk tanaman kontan. Skim-skim FELDA tidak hanya dikhaskan untuk membantu orang Melayu yang miskin malah beberapa buah FELDA terawal seperti Felda LBJ dan Felda Lurah Bilut menerima peneroka pelbagai kaum sperti kaum Cina dan kaum India, begitu juga FELDA di Sabah dan Sarawak yang mana peneroka terdiri dari pelbagai kaum dan keturunan yang membentuk sebilangan besar penduduk Malaysia.

Sehingga tahun 2000, FELDA mengusahakan tanah sebanyak 9,000 kilometer persegi, kebanyakannya ladang kelapa sawit. Walaupun objektif utama FELDA adalah untuk mengurangkan kemiskinan di luar bandar melalui petempatan semula, ia dilaporkan juga memegang kepentingan minoriti dalam sebilangan bank utama Malaysia.

FELDA mempunyai tiga peringkat pengurusan iaitu :

 1. Ibu Pejabat
 2. Wilayah
 3. Rancangan

Pihak FELDA juga telah mempelbagaikan kegiatannya daripada kegiatan pembangunan tanah yang asal kepada usaha-usaha ekonomi yang lain yang mana sebilangannya kegiatan itu langsung tidak berkait dengan petempatan semula.

Walaupun FELDA mempunyai anak-anak syarikat yang terlibat dalam perniagaan-perniagaan seperti pemasaran, pengangkutan, dan kilang-kilang , ia juga telah dilaporkan mempunyai kepentingan di sebilangan bank Malaysia yang utama, umpamanya Maybank.

Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad (KPF) menjalin usahasama dengan pengendali industri pasaraya segar dan runcit Segi Value Holding Sendirian Berhad bagi penjenamaan semula kedai D’Mart.

Pembukaan semula D’Mart dengan model perniagaan baharu menyasarkan barangan runcit dan segar dengan harga yang kompetitif kepada komuniti di Tanah Rancangan FELDA.

Pengerusi FELDA, Datuk Sri Ahmad Shabery berkata, penjenamaan semula dengan nama D’Mart Segi Fresh yang diterajui KPF Trading Sendirian Berhad itu memberi lebih banyak manfaat kepada komuniti FELDA.

Menurutnya, sejak awal penubuhan, kedai runcit itu telah memberi kemudahan kepada warga peneroka untuk mendapatkan barangan runcit dengan lebih mudah.

Jawatan Kosong FELDA : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024
Ibu Pejabat FELDA
MAKLUMAT KEKOSONGAN:

Jawatan kosong KERETAPI TANAH MELAYU BERHAD(KTMB) terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 1. PENGURUSAN DATA & BAYARAN
 2. VIDEO EDITOR
 3. JURUFOTO & PEREKA GRAFIK
 4. JURUVIDEO
KELAYAKAN MOHON:

Untuk memohon jawatan kosong LEMBAGA KEMAJUAN TANAH PERSEKUTUAN(FELDA), pastikan anda mengikuti langkah memohon jawatan kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti dibawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah dipelawa untuk memohon mengisi jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu, calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Baik dalam pengurusan masa
 • Komunikasi yang baik
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

SEDANG TRENDING :

 1. Kurma Ajwa : Ketahui 6 Khasiat & Kelebihannya
KELEBIHAN:
 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti tahunan
 • Cuti sakit dan lain-lain
 • Dan lain lain
CARA MOHON:

Klik pautan “IKLAN PENUH JAWATAN” di bawah dan rujuk maklumat permohonan, syarat dan tarikh tutup permohonan jawatan kosong tersebut.

Jawatan Kosong FELDA : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024
Jawatan Kosong FELDA : Kelayakan Minima SPM Ambilan Mei 2024

Penafian

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan ataupun berita. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.

Leave a Comment