Jawatan Kosong KTMB : Ambilan Jun 2024

Berikut merupakan iklan kerja kosong yang ditawarkan oleh majikan terlibat. Info kekosongan adalah seperti yang diiklankan di bawah. Blog Rojak hanya menyiarkan maklumat kekosongan jawatan untuk memudahkan anda membuat permohonan.

Jawatan Kosong KTMB : Ambilan Jun 2024

Segala permohonan anda perlulah dibuat di laman rasmi majikan seperti yang dinyatakan dalam iklan perjawatan.

MAJIKAN & TARIKH TUTUP:

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat jawatan kosong yang ditetapkan adalah layak untuk memohon mengisi kekosongan jawatan yang diiklankan seperti di bawah:

 • Nama Majikan : KERETAPI TANAH MELAYU BERHAD
 • Lokasi Kekosongan : Rujuk Iklan
 • Tarikh Tutup Permohonan : 16 Jun 2024

Keretapi Tanah Melayu Berhad merupakan pengendali kereta api utama di Semenanjung Malaysia (West Malaysia). Sejarah KTMB bermula sejak era zaman penjajahan British lagi, ketika laluan kereta api dibina bagi mengangkut bijih timah dari lombong ke pelabuhan.

Sebelum ini, KTMB dikenali sebagai Federated Malay States Railway (dalam bahasa Melayu: Keretapi Negeri-Negeri Melayu Bersekutu) dan Malayan Railways Administration (dalam bahasa Melayu: Pentadbiran Keretapi Tanah Melayu).

Pentadbiran ini mendapat nama “Keretapi Tanah Melayu” pada tahun 1962. Pada tahun 1992, KTM disyarikatkan walaupun masih dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia.

KTMB berkhidmat di lebih 100 stesen di 10 negeri Semenanjung Malaysia dan negara Singapura, di rangkaian landasan keretapi sepanjang 1,677 km.

Semua landasan KTMB menggunakan tolok landasan meter (1,000 mm) dan kira-kira 700km landasan tersebut adalah dielektrikkan.

Pada tahun fiskal 2018, KTMB berkhidmat dengan 39.5 juta penumpang dan 5.7 juta tan kargo.

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) sedang merancang untuk memperkenalkan perkhidmatan KTM Komuter di sektor selatan selaras kemajuan Projek Landasan Berkembar Gemas-Johor Bahru yang dijangka siap sepenuhnya pada 2025.

Stesen tambahan juga ada dicadangkan kerajaan Johor terutama antara Kempas ke Johor Bahru.

Kerajaan juga menggalakkan kerjasama dengan sektor swasta yang mana jika ada projek perumahan, pemaju akan membina kemudahan stesen kerana ia akan memberi nilai tambah kepada pembangunan.

Kerajaan juga telah membuat perolehan 10 set tren elektrik baharu, yang dijangka akan digunakan secara berperingkat mulai penghujung tahun ini untuk menyokong operasi perkhidmatan ETS di sektor selata

Sumber : Berita Harian

Jawatan Kosong KTMB : Ambilan Jun 2024
Jawatan Kosong KTMB : Ambilan Jun 2024
MAKLUMAT KEKOSONGAN:

Jawatan kosong LEMBAGA TABUNG HAJI terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 1. SENIOR MANAGER – VARIOUS DEPARTMENT
 2. MANAGER – VARIOUS DEPARTMENT
 3. TECHNICHION – JABATAN KEJURUTERAAN PENYENGGARAAN STOKERETA
KELAYAKAN MOHON:

Untuk memohon jawatan kosong KERETAPI TANAH MELAYU BERHAD(KTMB), pastikan anda mengikuti langkah memohon jawatan kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti dibawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah dipelawa untuk memohon mengisi jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu, calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Baik dalam pengurusan masa
 • Komunikasi yang baik
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

SEDANG TRENDING :

 1. Kurma Ajwa : Ketahui 6 Khasiat & Kelebihannya
KELEBIHAN:
 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti tahunan
 • Cuti sakit dan lain-lain
 • Dan lain lain
CARA MOHON:

Klik pautan “MOHON DI SINI” di bawah dan rujuk maklumat permohonan, syarat dan tarikh tutup permohonan jawatan kosong tersebut.

Anda hendaklah mendaftar dahulu di laman rasmi KERETAPI TANAH MELAYU BERHAD(KTMB) career di sini untuk membuat permohonan jawatan kosong yang diiklankan.

Jawatan Kosong TABUNG HAJI : Ambilan Jun 2024

Segala permohonan jawatan kosong adalah melalui atas talian sahaja. Permohonan hendaklah dihantar sebelum 16 Jun 2024.

Penafian

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan ataupun berita. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.

Leave a Comment