Kandungan Gmail Dan Photos Dipadam Bermula 1 Disember ~ Ini Sebabnya!

Kandungan Gmail Dan Photos Dipadam Bermula 1 Disember

Kandungan Gmail Dan Photos Dipadam Bermula 1 Disember

Google telah pun mengesahkan bahawa ia akan mula memadam akaun Google peribadi tertentu mulai 1 Disember.

Pembersihan ini akan merangkumi hampir semua kandungan dalam servis mereka termasuklah Mesej Gmail, perpustakaan Google Photos, janji temu Google Calendar dan arkib Google Docs.

Pada bulan Julai lalu, Google telah pun menghantar e-mel yang memberi amaran bahawa pemadaman akaun ini akan bermula pada bulan Disember.

Emel tersebut menyatakan bahawa mana-mana akaun yang dianggap tidak aktif akan menerima “beberapa e-mel peringatan” sebelum sebarang tindakan diambil.

Jadi, akaun pertama yang disasarkan pada bulan Disember ialah akaun yang dibuat tetapi tidak pernah digunakan lagi sejak itu.

Anda Mungkin Berminat:

Join Channel Whatsapp Kami Untuk Info Bantuan Kerajaan Terkini 2023!

Menurut Google, tujuan pembersihan ini dilakukan adalah atas sebab keselamatan terhadap akaun peribadi yang tidak aktif.

Lebih khusus lagi, pengguna yang tidak log masuk ke akaun Google mereka selama sekurang-kurangnya dua tahun.

“Jika akaun tidak digunakan untuk tempoh masa yang panjang, ia lebih berkemungkinan mudah terjejas,” Ruth Kricheli, Naib Presiden Pengurusan Produk di Google.

Alasannya ialah akaun yang kekal tidak digunakan untuk masa yang lama tidak akan menjalani pemeriksaan keselamatan biasa, berkemungkinan tidak akan mempunyai pengesahan dua faktor diaktifkan dan mungkin menggunakan kata laluan yang tidak selamat.

“Analisis dalaman kami menunjukkan akaun tidak aktif sekurang-kurangnya 10x berkemungkinan tidak menyediakan pengesahan 2 langkah daripada akaun aktif.” Ruth Kricheli.

Jadi, jika anda ada membaca atau menghantar e-mel menggunakan Gmail, menyimpan sesuatu dalam Google Drive, memuat turun aplikasi daripada Google Play Store, menambahkan foto pada Google Photos atau melakukan carian Google semasa log masuk ke akaun Google anda, kandungan berharga anda adalah selamat.

Jika anda hanya mempunyai satu akaun Google dan anda telah log masuk ke akaun itu dalam apa jua cara sepanjang dua tahun lepas, akaun Google anda selamat.

Tetapi, jika anda mempunyai berbilang akaun, sekarang adalah masa untuk menyemak dan log masuk kembali ke akaun tersebut.

Pastikan anda melakukan ini sekurang-kurangnya sekali setiap 24 bulan dan akaun anda serta kandungan anda, akan selamat daripada pemadaman.

SUMBER: Forbes & Google (Kandungan Gmail Dan Photos Dipadam Bermula 1 Disember)

Kandungan Gmail Dan Photos Dipadam Bermula 1 Disember
Sumber: Forbes (Kandungan Gmail Dan Photos Dipadam Bermula 1 Disember)
Kandungan Gmail Dan Photos Dipadam Bermula 1 Disember
Sumber: Google (Kandungan Gmail Dan Photos Dipadam Bermula 1 Disember)

Penafian

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan ataupun berita. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.