CEO KWSP Umum Berita Gembira Berkaitan Pengeluaran KWSP

CEO KWSP UMUM BERITA GEMBIRA BERKAITAN PENGELUARAN KWSP

Kerajaan tidak akan menghalang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk melaksanakan pengeluaran secara berkala atau bulanan kepada pencarum yang mencapai usia persaraan 55 tahun sebagai keperluan wajib.

Perdana Menteri telah menyatakan sokongan tersebut selepas menghadiri International Social Wellbeing Conference (ISWC) di sebuah hotel di Kuala Lumpur hari ini.

Anwar menyatakan bahawa cadangan pengeluaran ini sedang dalam peringkat akhir dan bergantung kepada keupayaan KWSP.

Anda Mungkin Berminat:

Pengumuman CEO Mengenai Pengeluaran KWSP

Namun begitu, seperti yang dinyatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan, terdapat beberapa kekangan terutamanya bagi pencarum yang mempunyai simpanan yang kecil.

Sebelum ini, Datu Seri Amir Hamzah menyatakan bahawa mereka bersedia untuk mempertimbangakan pengeluaran secara berkala atau bulanan bagi pencarum yang mencapai usia persaraan 55 tahun sebagai keperluan wajib untuk ahli baharu.

Menurut beliau, pada masa ini, pengeluaran berkala atau bulanan dilakukan secara sukarela dan memberikan peluang kepada ahli untuk menguruskan wang persaraan dengan lebih baik.

Beliau juga menjelaskan bahawa pengeluaran secara berkala atau bulanan juga memberi peluang kepada ahli untuk terus menikmati dividen tahunan dengan baki simpanan yang ada.

Dalam majlis tersebut, Anwar juga melancarkan versi baharu Aplikasi i-Akaun KWSP yang mempunyai ciri-ciri inovatif dan interaktif untuk meningkatkan pengalaman pengguna.

Platform yang ditingkatkan ini akan menyediakan pelbagai fungsi bagi ahli untuk melakukan transaksi berkaitan KWSP, termasuk kalkulator simpanan persaraan baharu yang membatu ahli menilai kecukupan simpanan ketika bersara nanti.

TERKINI: Kerajaan Akan Benarkan Pengeluaran KWSP Secara Bulanan

Kerajaan Akan Sentiasa Rangka Inisiatif KWSP

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merupakan sebuah institusi kewangan di Malaysia yang menyediakan perlindungan dan kepentingan pencarumnya dalam menyimpan dana persaraan. Berikut ini adalah beberapa inisiatif yang telah dilakukan untuk manfaat pencarum:

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN)

KWSP melancarkan SSPN sebagai satu bentuk inisiatif untuk membantu pencarum menyimpan dana untuk tujuan pendidikan anak-anak. SSPN adalah skim simpanan yang menawarkan pelbagai faedah, termasuk potongan cukai dan dividen yang lumayan.

Penyediaan rumah pertama

Membenarkan pencarum menyelaraskan dana dalam akaun mereka untuk digunakan sebagai pembayaran deposit rumah pertama. Inisiatif ini memberi kelebihan kepada pencarum dalam memperoleh pembiayaan perumahan dengan kadar faedah yang lebih rendah.

Skim Pengeluaran Pendidikan (SPE)

Membenarkan pencarum untuk mengeluarkan dana daripada akaun mereka untuk tujuan pendidikan sendiri atau anak-anak. Ini membantu pencarum dalam membiayai kos pendidikan seperti yuran pengajian, kos buku, dan lain-lain.

Pengeluaran Akaun 2 bagi tujuan perumahan

Memperkenalkan inisiatif ini yang membenarkan pencarum untuk membuat Pengeluaran sebahagian atau keseluruhan baki akaun 2 mereka untuk membayar ansuran perumahan bulanan atau pembelian rumah pertama.

Skim Simpanan Shariah

Menyediakan pilihan kepada pencarum untuk menyimpan dalam Skim Simpanan Shariah. Skim ini mematuhi prinsip-prinsip Shariah dan menawarkan pelbagai pelaburan patuh Shariah yang sesuai dengan keyakinan pencarum.

Skim Pertukaran Saham (SPS)

Memperkenalkan SPS bagi membolehkan pencarum mengalihkan sebahagian simpanan dalam akaun 1 mereka kepada akaun 2 untuk melabur dalam pasaran saham. Ini memberi peluang kepada pencarum untuk memperoleh pulangan yang lebih tinggi dari pelaburan saham.

Pengurusan Akaun secara dalam talian

Menyediakan kemudahan pengurusan akaun secara dalam talian bagi pencarum untuk memeriksa baki akaun, membuat pelaburan, mengemaskini maklumat peribadi, dan menguruskan urusan KWSP dengan lebih mudah.

Pengeluaran KWSP FSA2

FSA2 adalah bertujuan untuk memboleh ahli membuat permohonan awal Pengeluaran secara Bersyarat Umur 50 tahun atau 55 tahun bagi membantu ahli mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan.

Permohonan ini memboleh ahli mengambil kira simpanan yang ada dalam akaun 2 untuk mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan di mana bayaran pengeluaran hanya akan dibuat kepada pihak institusi perbankan apabila ahli telah mencapai umur 50 hingga 55 tahun tertakluk kepada pilihan umur pengeluaran ahli

Pada masa yang sama, ahli perlu membayar ansuran bulanan sepertimana yang ditetapkan oleh institusi perbankan.

Maklumat Lanjut mengenai Pengeluaran KWSP FSA2 – Baca Sini

Pengeluaran KWSP 2023: Kerajaan Setuju Benarkan Pengeluaran Secara Bersyarat

Inisiatif Caruman i-Suri

Inisiatif caruman isuri adalah program yang ditawarkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja untuk membantu wanita yang bekerja atau berusaha sendiri meningkatkan simpanan persaraan mereka. Inisiatif ini bertujuan untuk memberikan perlindungan dan sokongan kewangan kepada wanita semasa bekerja dan pada masa persaraan.

Melalui inisiatif caruman isuri, wanita pekerja atau usahawan dapat menyumbang kepada KWSP dengan kadar yang sama seperti pekerja lelaki. Ini bermakna mereka dapat menyumbang 11% daripada gaji bulanan mereka ke akaun mereka, sama seperti pekerja lelaki, yang sebelum ini hanya menyumbang 9%. Dengan ini, wanita memiliki peluang untuk meningkatkan simpanan persaraan mereka dengan jumlah yang lebih tinggi.

Keputusan untuk memperkenalkan inisiatif caruman isuri ini adalah hasil daripada kesedaran akan kesenjangan persaraan dan keperluan untuk memberikan perlindungan yang sama kepada wanita dalam aspek kewangan semasa persaraan. Dalam banyak kes, wanita menghadapi cabaran unik seperti masa cuti bersalin, keperluan penyeliaan anak, dan penjagaan ibu bapa. Ini mungkin memberi impak kepada kesinambungan kerjaya dan kesempatan untuk menyumbang kepada simpanan persaraan mereka.

Dengan inisiatif ini, wanita dapat mengambil langkah proaktif untuk melindungi masa depan kewangan mereka. Meningkatkan caruman mereka akan memberi mereka akses kepada lebih banyak keistimewaan seperti faedah insurans, rawatan kesihatan, dan pelbagai kemudahan yang ditawarkan oleh KWSP.

Selain itu, inisiatif caruman isuri juga bertujuan untuk memupuk kesedaran tentang kepentingan persaraan yang selamat dan memberikan pendidikan kewangan kepada wanita. KWSP menyediakan program pendidikan dan maklumat mengenai pengurusan kewangan, perancangan persaraan, dan pelbagai isu yang berkaitan dengan kebajikan kewangan wanita. Dengan pengetahuan yang diberikan, wanita dapat membuat keputusan yang lebih bijak dalam pengurusan kewangan mereka dan merancang persaraan yang lebih baik.

Secara keseluruhan, inisiatif caruman isuri adalah langkah yang positif untuk memberikan perlindungan dan sokongan kewangan kepada wanita semasa bekerja dan semasa persaraan. Ia bertujuan untuk mengurangkan kesenjangan persaraan  dan memberi kesempatan kepada wanita untuk menyumbang kepada simpanan persaraan mereka dengan kadar yang sama seperti pekerja lelaki. Dengan pendidikan kewangan yang disediakan oleh KWSP, wanita dapat membuat keputusan yang bijak dalam pengurusan kewangan mereka dan memastikan masa depan kewangan yang lebih stabil dan sejahtera.

Penafian

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan ataupun berita. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.