Bonus Setengah Bulan Gaji Sempena Perayaan Tahun 2024

Bonus Setengah Bulan Gaji Sempena Perayaan Tahun 2024

KUCHING: Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) optimis kerajaan akan meneruskan pemberian bantuan kewangan khas sempena Aidilfitri.

Presidennya, Datuk Dr Adnan Mat, berkata walaupun Aidilfitri semakin hampir dan kerajaan belum memberi maklum balas terhadap pemintaan mereka, beliau yakin Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengumumkannya dalam masa terdekat.

Beliau berkata, pemberian bantuan khas perayaan sudah menjadi tradisi sejak 10 tahun lalu.

Baca Juga : Bantuan Khas Perayaan RM500

Bantuan Sebulan Gaji Sempena Perayaan

“Beberapa kerajaan negeri sudah mengumumkan bantuan khas perayaan. Antaranya Selangor yang memberi bantuan khas Aidilfitri sebanyak sebulan gaji.

“Selain Selangor, negeri yang sudah mengumumkan bantuan itu ialah Pulau Pinang, Johor dan Perak manakala Sarawak baru sahaja memberi insentif sistem saraan sebanyak RM2,000,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Program Ihya Ramadan Bubur Pedas CUEPACS di Sarawak.

Bonus Setengah Bulan Gaji Sempena Perayaan Tahun 2024
Sumber Foto : Google

Adnan berkata, CUEPACS sudah menghantar surat rasmi kepada kerajaan berhubung rayuan untuk mendapatkan bantuan khas kepada kakitangan awam Persekutuan itu.

“Dalam surat itu kita merayu kepada kerajaan supaya mengambil maklum sebagaimana pelaksanaan pemberian bonus di negeri-negeri.

“Tetapi kakitangan awam Persekutuan tidak menerima bonus tahun ini seperti yang diterima kakitangan awam negeri, sebaliknya kita diberi bayaran insentif awal sistem saraan sebanyak RM2,000.

“Jadi, untuk perayaan Aidilfitri ini kita meminta sekurang-kurangnya kerajaan mempertimbang setengah bulan gaji,” katanya.

SUMBER: Berita Harian

Ikuti Telegram Rasmi : https://t.me/blogrojak

Penafian

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan ataupun berita. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.